به گزارش پایگاه خبری وقایعنیوز به نقل از اکوپرشین، الهام صادقی: پس از چالش هایی که قیمت تخم مرغ به عنوان ارزان ترین و در دسترس ترین پروتئین برای اقشار ضعیف جامعه به همراه داشت، چندی قبل بهای این خوراکی در شانههای ۳۰ عددی در میادین میوه و تره بار ۴۳ هزار تومان اعلام شد، این در حالی بود که پیش از این هر شانه در میادین تره بار ۳۶ هزار تومان به فروش میرسید، اما
افزایش ۳۵۸درصدی قیمت تخممرغ نسبت دو سال گذشته، با مقایسه اجمالی میان قیمت مصوب تخم مرغ در سال ۱۳۹۸ و نرخ این خوراکی در روزهای اخیر به این نتیجه میرسیم که تخم مرغ نسبت به نرخ مصوب دو سال قبل ۵۸/۳ برابر شده به عبارتی ۳۵۸ درصد قیمت آن افزایش یافته است.
به گزارش پایگاه خبری وقایعنیوز به نقل از اکوپرشین، الهام صادقی: پس از چالش هایی که قیمت تخم مرغ به عنوان ارزان ترین و در دسترس ترین پروتئین برای اقشار ضعیف جامعه به همراه داشت، چندی قبل بهای این خوراکی در شانههای ۳۰ عددی در میادین میوه و تره بار ۴۳ هزار تومان اعلام شد، این در حالی بود که پیش از این هر شانه در میادین تره بار ۳۶ هزار تومان به فروش میرسید، اما با رشد قیمت در بازار و مغازههای سطح شهر که در مقایسه با قیمت مصوب با رشد ۶۶ درصدی به حدود ۶۰ هزار تومان برای هر شانه ۳۰ عددی رسید و در این شرایط با ۱۹ درصد افزایش در نرخ مصوب تنظیم بازاری به عدد عنوان شده به عبارتی ۴۳ هزار تومان رسید که نسبت به نرخ مصوب دوسال قبل ۵۸/۳ برابر شده به عبارتی ۳۵۸ درصد قیمت آن افزایش یافته است.
دلایل افزایش قیمت در سالهای ۱۳۹۶ تا ۱۳۹۹
در این خصوص باید گفت که در نیمه نخست سال ۱۳۹۹ هر شانه تخم مرغ ۲۷ تا ۲۸ هزار تومان قیمت داشت که در دی ماه همان سال با تصمیم ستاد تنظیم بازار این رقم به ۳۰ تا ۳۲ هزار تومان رسید و در روزهای پایانی سال حتی به قیمت ۳۴ هزار تومان هم به مشتریان عرضه میشد، اما در سال ۱۴۰۰ این خوراکی به بهای ۳۶ هزار تومان به ازای هر شانه ۳۰ عددی تخم مرغ بسته بندی نشده رسید.
این در حالی است که قیمت یک شانه ۳۰ عددی تخم مرغ بسته بندی نشده در خرداد ماه سال ۱۳۹۸ حدود ۱۱ هزار تومان و بهای این کالا در بسته نیز حدود ۱۲ هزار تومان بوده است.
البته در آن زمان نیز با موج افزایشی بها در بازار مواجه شد که بر اساس آن هر شانه به ۱۶ تا ۱۷ هزار تومان رسید، آنچه که علتش خبر آزاد شدن صادرات عنوان شد.
در نهایت هم نرخ مصوب برای آن در ازای شانه ۱۲ هزار و ۹۰۰ تومان تعیین شد. نکته مهم اینکه در خرداد ماه سال ۱۳۹۷ شانههای ۳۰ تایی به قیمت ۱۲ هزار و ۶۰۰ تومانی عرضه میشد که با توقف واردات تخم مرغ این رقم کمی افزایش یافت و در نهایت هم در آبان ماه همان سال ستاد تنظیم بازار قیمت ۱۳ هزار و ۸۰۰ تومانی را برای آن تأیید کرد.
البته در بهمن ماه سال ۱۳۹۶ هم این رقم البته ۱۲ هزار و ۶۰۰ تومان بوده که موجهای گرانی در همان بازه زمانی قیمت این محصول را البته به ۱۳ هزار و ۸۰۰ تومان حتی در مغازههای سطح شهر به حدود ۱۵ تا ۱۶ هزار تومان رساند که بسیار چالش برانگیز شد.
در همان برهه زمانی البته سازمان دامپزشکی اعلام کرد که ۶ میلیون مرغ تخمگذار به آنفولانزا مبتلا شده اند که برای حفاظت از انتقال این بیماری این مرغها به سرعت معدوم شدند. رقمی که البته بعدها به بیش از دو برابر رسید به ۱۴ میلیون قطعه افزایش یافت.همین موضوع عامل کاهش عرضه تخم مرغ به بازار شد و کاهش عرضه هم طبق اصل عرضه و تقاضا سبب افزایش قیمت این کالای اساسی شد.
در نهایت اما نرخ اعلام شده تغییری نکرد، بلکه واردات تخم مرغ آن را باز هم تعدیل کرد و معاون وقت وزارت جهاد کشاورزی نیز اعلام کرد که باید تخم مرغ شانهای ۱۱ هزار و ۶۰۰ تومان به مشتریان عرضه شود.
افزایش ۱۶ برابری قیمت شانه کاغذی و تا گرانی جوجه
در این راستا البته اکنون نیز ناصر نبیپور، رییس هیات مدیره اتحادیه مرغ تخمگذار تهران از دلیل رشد قیمت تخم مرغ گفته است و اینکه جدا از بحث هزینههای مرغ داران برای تولید مرغ و تخم مرغ بهای هر شانه کاغذی تخم مرغ و قیمت جوجههای یک روزه نیز افزایش قابل توجهی یافته است، زیرا که قیمت هر شانه کاغذی دو سال قبل ۶۰ تومان بوده، اما این رقم نیز اکنون ۱۶ برابر شده است.
علاوه براین وی عنوان کرده است؛ قیمت جوجه یک روزه تخمگذار نیز اکنون ١٧ هزار و ۵٠٠ تومان است در حالی که قیمت مصوب آن هشت هزار تومان بوده، ضمن اینکه سال گذشته در چنین فصلی قیمت جوجه دو هزار و ۵۰۰ تومان بود.
تفاوت قیمت تخم مرغ تنظیم بازاری و بازار آزاد
براین اساس به نظر میرسد دلایل عنوان شده در مجموع دست به دست هم داده تا در فراغ حمایتهای دولتی از مرغ داران و دیگر مشاغل مرتبط با این صنف سهم تخم مرغ نیز در سفرههای نیمه خالی بسیاری از ایرانیان کم و کمتر شوند. زیرا که اکنون بهای هر عدد تخم مرغ در شانههای ۳۰ عددی حدود یکهزار و ۴۳۴ تومان است که البته این رقم مربوط به شانه هایی تخم مرغ عرضه شده در بازارهای میادین میوه و تره بار میشود. تخم مرغ هایی که به گفته خریدارانشان بسیار ریز بوده و هر سه عدد آنها برابر با دو تخم مرغ معمولی در مقیاس وزن و مواد داخل آن است.
اما اگر خریداری فرصت رفتن به بازار میوه و تره بار و خرید شانههای تخم مرغ به نرخ مصوب و تنطیم بازاری را به هر دلیلی نداشته باشد با این خوراکی پروتئینی را به بهای هر شانه حدود ۶۰ هزا رتومان تهیه کند که با احتساب ۳۰ عدد تخم مرغ در هر شانه قیمت هر عدد آن به دو هزار تومان میرسد که در مقایسه با تخم مرغ تنظیم بازاری در هر شانه ۵۶۶ تومان گران تر است.
بنابراین خریداران یا باید برای کاهش هزینههای خود راهی میادین میوه و تره بار شوند و تخم مرغ هایی را خریداری کنند که به میزان قابل توجهی ریز بوده یا مبلغ بیشتری تهیه کنند و نیاز خود به این خوراکی پروتئینی را از مغازههای سطح شهر تامین کنند.
البته آنگونه که خسرو منصوری، مدیرعامل اتحادیه سراسری تولیدکنندگان مرغ تخمگذار استان اصفهان عنوان کرده است در راستای جبران کمبودهای موجود در این زمینه، اتحادیه مرکزی میهن که مسئول تنظیم بازار تخم مرغ در کشور است، حدود ۱۰ هزار تن تخم مرغ را از ترکیه خریداری کرده که میزان قابل توجهی از آن در روزهای گذشته وارد کشور شده است.
ضمن اینکه تمهیدات نیز مدنظر قرار گرفته است که شاید بتواند به مقدار قبولی میزان تولید مرغداران را در این بخش افزایش دهد، با این وجود اما همچنان هم بسیاری از خانوادهها که افزایش هزینه معاش برای آنها مشکلاتی را ایجاد کرده است، دلنگران گران شدن انواع کالاها از جمله مواد خوراکی و به طبع آن خالی تر شدن سفره هایشان هستند، زیرا که تجربه سالهای اخیر نشان داده است قیمتهای کنونی نیز ثابت نخواهد ماند، مگر این بار متولیان امر رفتاری متفاوت داشته باشند.
- منبع خبر : https://ecopersian.ir/
Thursday, 21 November , 2024