به گزارش پایگاه خبری وقایع‌نیوز به نقل از اکوپرشین، الهام صادقی: تداوم روند صعودی پرشتاب بهای انواع خوراکی که پیش از این موجب شده بود تا سفره بسیاری از اقشار کوچک و کوچک تر شود، اما این روزها باعث شده تا بسیاری از  سفره‌ها دیگر رنگ و بوی چندانی نداشته باشد.

فروش تنظیم بازاری به برنج هم رسید!، این روزها شیب صعودی قیمت انواع خوراکی‌ها از جمله برنج بسیار زیاد و پر شتاب بوده تا به آنجا که بهای آن در بازار همچنان در حال رکوردزنی است و گاها صحبت از عرضه برنج تنطیم بازاری البته از نوع خارجی نیز به میان می‌آید.

به گزارش پایگاه خبری وقایع‌نیوز به نقل از اکوپرشین، الهام صادقی: تداوم روند صعودی پرشتاب بهای انواع خوراکی که پیش از این موجب شده بود تا سفره بسیاری از اقشار کوچک و کوچک تر شود، اما این روزها باعث شده تا بسیاری از  سفره‌ها دیگر رنگ و بوی چندانی نداشته باشد.

تورم ۴۵٫۸درصدی در شهریورماه

بازار برنج و حبوبات و تورم 45.8 درصدی در کشور+وقایع‌نیوز
بازار برنج و حبوبات و تورم ۴۵٫۸ درصدی در کشور

آنچه که باید آن را از مهمترین تبعات نرخ تورم بالا در جامعه دانست، زیرا آنگونه که گزارش‌های منتشر شده نشان می‌دهد؛ شهریورماه امسال شاهد تورم ۴۵٫۸درصدی در کشور بوده ایم و به این ترتیب هر خانواده ساکن مناطق شهری از سر اجبار مجبور شده تا ۴۵ درصد بیشتر برای معیشت خود هزینه کند.

رقمی قابل توجه که خانواده‌ها را بر آن داشته تا برای تراز کردن دخل و خرج بسیاری از هزینه‌های ضروری خود را قلم بگیرند.
اما این روزها حال سبد غذایی ایرانیان چگونه است، در این میان می‌توان به بهای این روزهای برنج اشاره کرد، خوراکی که پیش تر پای ثابت وعده‌های غذایی تمامی خانواده‌ها بود، اما شیب صعودی قیمت‌ها آن را به یکی از مواد خوراکی تبدیل کرد که هرزگاهی در سفره‌ها خودنمایی می‌کند و می‌رود که به سرنوشت گوشت قرمز و دیگر اقلامی تبدیل شود که تعداد قابل توجهی از خانواده‌ها توان کمتری برای خریداری آن دارند.

فروش کیلویی برنج نداریم!!

در بازار این صنف کاسبان تمایلی به فروش کیلویی برنج ندارند+وقایع‌نیوز
در بازار این صنف کاسبان تمایلی به فروش کیلویی برنج ندارند

اما در بازار این کالای خوراکی پر طرفدار چه خبر است؟ اگر گشتی در مغازه‌های فروش برنج بزنیم، متوجه خواهیم شد که برخی از آنها این روزها دیگر تمایلی به فروش کیلویی برنج ندارند و به خریدارانی که چنین قصدی دارند، اعلام می‌کنند برنج تنها به شکل کیسه ای فروخته می‌شود. به طور نمونه یکی از اهالی منطقه پاکدشت استان تهران در این باره به «نقد دولت» گفت که وقتی می‌خواسته سه کیلوبرنج خریداری کند، فروشنده به وی گفته است فروش برنج تنها به صورت کیسه‌های ۱۰ کیلویی بوده و فروش کیلویی نداریم.

فروش برنج تا کیلویی ۷۵ هزار تومان

در این میان همچنان شیب صعودی قیمت‌ها بسیار زیاد و پر شتاب است، به طور مثال برنج طارم ممتاز گلستان به بهای هر کیلو حدود ۶۳ هزار و ۹۰۰ تومان به فروش می‌رسد.

برنج دم سیاه درجه یک آقاجانیان نیز از سوی فروشندگان به ازای هر کیلو کمی بیش از ۵۸ هزار تومان قیمت گذاری شده است.

این رقم برای برنج هاشمی گلستان به ۶۶ هزار و ۵۰۰ تومان می‌رسد.

در این میان کیسه ۱۰ کیلویی برنج صدری اعلاء کاویش ۶۶۷ هزار تومان قیمت گذاری شده است، این در حالی بوده که در برخی از فروشگاه‌های اینترنتی این قیمت به ۷۵۰ هزار تومان نیز می‌رسد.

به این ترتیب اگر چه برنج ایرانی در بهای پایین تر و در محدوده قیمتی ۵۰ هزار تومان نیز در بازار یافت می‌شود که البته به طور قطع این امر به کیفیت آن نیز باز می‌گردد، اما واقعیت این است که چه تعداد از خانواده‌های ایرانی این روزها توان تهیه این خوراکی را به بهای اشاره شده دارند؟ سئوالی که باز شدن پای برنج‌های خارجی به سفره اقشار متوسط را می‌توان به نوعی پاسخی برای آن دانست.

با این وجود اما بهای برنج خارجی نیز عدد چشم‌گیری بوده و می‌توان گفت در محدوده قیمت برنج ایرانی در سال گذشته است. به عنوان نمونه شما برای خرید هر کیسه ۱۰ کیلویی برنج پاکستانی سوپر باسماتی خاطره طلایی باید ۳۵۰ هزار تومان بپردازید. به عبارتی هر کیلوگرم آن ۳۵ هزار تومان قیمت دارد.

گرانی و کاهش تقاضای خرید

در مجموع  اما باید گفت؛ قیمت این خوراکی از ابتدای سال جاری تا به امروز حدود ۴۰ درصد افزایش داشته است.

البته این عدد و رقمی بوده که قاسم علی حسنی، دبیر اتحادیه بنکداران مواد غذایی به آن اشاره کرده و شاید در بازار حتی مشتریان به تفاوت قیمت بیشتری نیز برسند.

به هر حال وی معتقد است که قیمت برنج ایرانی از ابتدای سال تاکنون ۳۸ درصد افزایش داشته و قیمت عرضه این کالا در بنکداری‌ها در حال حاضر بین ۳۱ تا ۴۳ هزار تومان است و در این روند در بازار خرده فروشی نیز تا حدی افزایش می‌یابد.

این افزایش قیمت تقاضا در بازار را نیز کاهش داده، تا به آنجا که عباس نامدارزاده، رئیس اتحادیه خواربار و لبنیات ‌فروشان بوشهر بیان کرده است؛ گرانی کم سابقه برنج، تقاضا خرید را در بازار کم کرده و شاهد کاهش سهم این کالا در سفره‌ها هستیم.

از نظر وی مردم در شرایط کنونی نه تنها قدرت خرید برنج ایرانی را ندارند، بلکه حتی برای خرید برنج هندی هم دچار مشکل هستند.

خشکسالی تا ممنوعیت واردات برنج خارجی

خشکسالی و کاهش تا ۵۰ درصدی بارندگی‌ها موجب شده تولید برنج هم روند نزولی را تجربه کند+وقایع‌نیوز
خشکسالی و کاهش تا ۵۰ درصدی بارندگی‌ها موجب شده تولید برنج هم روند نزولی را تجربه کند

این سکه اما روی دیگری هم دارد، مواردی که از نظر متولیان امر بسترساز گرانی این خوراکی شده است.

به طور نمونه گفته شده خشکسالی و کاهش تا ۵۰ درصدی بارندگی‌ها موجب شده تولید برنج هم روند نزولی را تجربه کند.

در این راستا حتی وزیر جهاد کشاورزی پیش بینی کرده است که در سال جاری خشکسالی تولید این محصول را ۲۰ درصد کاهش دهد.

البته برخی دیگر از دست اندرکاران امر معتقد هستند که ممنوعیت واردات از عمده ترین عوامل افزایش قیمت برنج در بازار بوده است، نظری که دبیر اتحادیه بنکداران مواد غذایی نیز بر آن تاکید دارد.

 از نظر مسیح کشاورز، دبیر انجمن واردکنندگان برنج هم پایین آمدن میزان تولید، همچنین ممنوعیت واردات دو عامل مهمی هستند که موجب رقم خوردن شیب صعودی پرشتاب بهای برنج در بازار شده است. به عنوان نمونه می‌توان عنوان کرد ۷۰ هزار تن برنج در گمرک کشور رسوب شده و همچنان در انتظار تعیین تکلیف از سوی وزارت جهاد کشاورزی است.

از سوی دیگر براساس سخنان دبیر انجمن واردکنندگان برنج ۱۳ هزار تن برنج نیز در گمرک به سر می‌برد، آن هم در شرایطی که این میزان برنج پیش از دوره ممنوعیت  واردات که هر ساله از ۳۱ تیرماه به مدت چهار ماه به عبارتی در دوره برداشت این محصول اعمال می‌شود به بنادر کشور رسیده است.

اما چون در اوایل مردادماه و آغاز دوره ممنوعیت عملیات قبض انبار انجام شده، وزارت صمت و گمرک نتوانسته‌اند در این زمینه با یکدیگر به توافق برسند و معطل اجازه ترخیص مانده است.

ضمن اینکه اشاره به این موضوع ضرورت دارد که میزان واردات برنج در سال ۱۳۹۹ تا ۵۰ درصد افت داشته که این عدد و رقم امسال به ۶۵ درصد رسیده است.

  • منبع خبر : https://ecopersian.ir